Sgurno ste do sada bolje informisani i spremni da prepoznate vaše probleme sa sluhom.

Sada ste možda više motivisani da preduzmete sledeći korak. Što duže čekate problem postaje sve teži:

 

• Lako prilagođavanje slušnim aparatima vremenom se otežava jer više niste naviknuti na normalne
zvukove – mozak jednostavno zaboravlja kako je to čuti.
• Vaše emocionalno i fizičko stanje može biti dodatno oslabljeno.

Da bi vas proveli kroz sledeće korake, u nastavku dajemo pregled aktivnosti koje treba da planirate i da uzmete u razmatranje:

1. Zakažite pregled testiranja sluha

To može da uradi audiolog, otorinolaringolog, surdoaudiolog ili specijalista za slušne aparate.

Prvo će vam biti pregledani ušni kanali zbog eventualnih fizičkih problema kao što su preterano nagomilavanje cerumena, infekcije ili izrasline. Dobićete preporuke ukoliko su neophodne dalje dijagnostičke procedure. Test sluha se vrši da bi se utvrdila sposobnost prepoznavanja zvukova različitih frekvencija. Ceo pregled može trajati oko sat vremena, potpuno je bezbolan i pomoći će vašem specijalisti za slušne aparate da pronađe rešenje koje odgovara vašim potrebama.

Nemojte se ustručavati da postavljate pitanja i pokušajte da budete što više opušteni. Što više vaš specijalista za slušne aparate zna o vama, to će više biti u mogućnosti da vam pomogne.

2. Izaberite vaše slušne aparate

U zavisnosti od rezultata testa, vaš specijalista za slušne aparate će Vam preporučiti slušne aparate koji najbolje odgovaraju vašem sluhu i vašim ličnim potrebama. Slobodno napravite svoje istraživanje ponuđenih rešenja.
Možda ćete želeti da proverite da li i koji deo troškova će pokriti vaše zdravstveno osiguranje »

Vaš specijalista za slušne aparate zna šta vam najbolje odgovara ali konačna odluka je na vama.

3. Uradite otisak uha

Ako ste se odlučili za slušne aparate po meri vašeg uha (kanalne aparate) ili zaušne aparate (BTE) uradiće se otisak konture vašeg uha. Ovo ne morate raditi za mini zaušne aparate (mini BTE) i one sa risiverom u kanalu (RIC) koji imaju otvoreni koncept podešavanja (fitinga), osim u slučaju kada se pravi mikrooliva. Otisak vašeg uha će biti poslan u laboratoriju gde se prave kanalni slušni aparati i individualni umetci (olive po meri) za zaušne aparate.

U Siemens-u, otisak se obrađuje laserskom tehnologijom u cilju što boljeg podešavanja. Obično, to traje svega nekoliko dana.

4. Planirajte podešavanje vaših aparata

Vaš sledeći susret sa specijalistom za slušne aparate će biti zbog optimalnog podešavanja slušnih aparata. Podešavanja se rade preko računara, na osnovu audiograma i vaših ličnih zapažanja. Vaš specijalista za slušne aparate će vas naučiti kako da rukujeta sa slušnim aparatima i kako da ih najbolje koristite u različitim sredinama. Isto tako, uvežbaćete kako da stavljate i skidate slušne aparate, da ih čistite i vodite brigu o njima.

5. Kontrole

Nosite slušne aparate neko vreme, u vašem svakodnevnom okruženju. Možda ćete želeti da vodite dnevnik i zabeležite utiske o zvukovima koje čujete. Na osnovu toga kako čujete u svom svakodnevnom okruženju, vaš specijalista za slušne aparate može uraditi dodatno podešavanje vaših slušnih aparata, ukoliko je to potrebno.

6. Naučite da ponovo uživate u zvuku

Učenje slušanja sa slušnim aparatima, na početku, zahteva dosta vremena i strpljenja. Moraćete da naučite da zanemarite neželjene zvukove, kao što ste radili i pri normalnom slušanju. Isto tako, važno je da budete realni, ne možete očekivati da 100% čujete u svakoj situaciji.

Želimo vam sreću i samopouzdanje na putu ka boljem sluhu, i ako vam na tom putu bude trebala dodatna pomoć, mi ćemo biti uvek uz vas. Kontaktirajte nas direktno (Slušni centri) ili putem našeg web sajta (Zakažite pregled).