Bernafon paleta slušnih aparata su vrhunac tehnologije, usporedivo na primjer, s najnovijim razvojem savremenih računara. Baš kao što postoje stoni računari i prjenosni računari danas standardna riješenja slušnih aparata takođe dolaze u različitim stilovima i dizajnima, uključujući BTE, ITE i RITE sisteme.
 
BTE (Behind the ear - iza uha)
BTE rješenja slušnih apsarata se nose iza uha i oni se značajno razlikuju po veličini ovisno o njihovim performansama. Zvučna cijevčica, koja povezuje instrument sa slušalicama, može biti standardna ili tanka cijev.
 
 
 
 
CIC (Completely in the canal - kompletno u kanalu)
Kao dostupni sistem slušnog aparata najmanje veličine u potpunosti u slušnom kanalu (CIC) pomagala su gotovo nevidljiva. Međutim ljudi s teškim oštečenjem sluha ili s vrlo uskom ušnim kanalom ne mogu biti u mogućnosti da ih koriste. Umjesto toga oni se mogu odlučiti za sistem u ušnm kanalu (ITC) ili za sistem u uhu (ITE) slušnom aparatu. ITCs i ITES su malo veći, ali s njima je lakše rukovanje nego što su CICS jer se programi i promjena glasnosti može podesiti ručno.
 
 
RITE (Resiever in the ear - zvučnik u uhu)
RITE rješenja kombinuju prednosti obiju BTE i CIC sistema slušnih aparata čime se usavršava kvalitetu zvuka i dizajna. Bernafon RITE rješenja su gotovo nevidljivi jer zvučnik je skriven unutar ušnog kanala.